Kasvipainantaa Dirty Pot- tekniikalla
Tämän kurssin tavoitteena on oppia perustekniikka Dirty Pot- kasvinpainanta menetelmässä, jossa ei käytetä lisättäviä puretteita luonnonkuituja painettaesssa. Tavoitteena on, että opit käyttämään muutamia kasveja, jotka antavat hyvän jäljen joko silkillä tai proteiinikuiduista tehdyistä kankaissa esim. villa, alpakka, pashmina tai kashmir. Myös sekoitekankaat, joissa suurin osa on yllämainittuja kuituja sopivat tekniikkaan hyvin.
Historiaa
Yhtenä ecopainannan, jota siis kutsun suomeksi kasvipainanta, luojana voidaan pitää austaralialaista India Flintiä, joka on kirjoittanut kirjan ”Eco Color -botanical dyes for beautiful textiles”, 2008. Hän on esitellyt kirjassaan eri tekniikoita, joilla luonnonvärejä käyttäen saadaan kuvioita kankaalle. Hän käyttää myös kasvien osia, joiden väri kiinnittyy kankaaseen erilaisin menetelmin, kuten höyryttämällä ja keittämällä tiukasti sidottuja kangaskääröjä, joiden sisään siis kasvit laitetaan.
Eri tekniikat
Kun selaa nettiä ja etsii mm. hakusanoilla # ecoprinting #bundle dying tai #botanical printing löytyy mitä upeampia tekstiilitaiteilijoita, jotka saavat kasvien osat näyttämään kankaalla aivan taideteoksilta. Tähän tulokseen pääseminen vaatii usean vuoden työskentelyn ja yleensä puretteiden käyttöä.
Kasvipainantaa voi tehdä hyvin monella tapaa esim. hakkaamalla vasaralla mekaanisesti värit kankaaseen tai paperiin. Jotkut saattavat kääriä kasvit kankaaseen ja haudata käärön kompostiin. Hyvin moninaiset ovat tavat ja siksipä se saattaa sekoittaa ajatukset, ettei tiedä mistä aloittaisi. Kannattaa aloittaa mahdollisimman yksinkertaisilla painantatavoilla ja varmoilla kasveilla ja siirtyä taidon kartuttua kokeiluihin ja yhdistämään esim. kasvivärjäystä ja painantaa. Tällöin puhutaan tanniini-, rauta- ja väripeitoista ja niiden käytöstä. Mutta pidetään ensin asiat yksinkertaisina ja luodaan jotain uutta ja kaunista!
Dirty Pot- tekniikka
Nicola Brown on opettanut minulle kaiken, mitä tiedän Dirty Pot- tekniikasta ja olen seurannut hänen ohjeitaan. Keittäminen tapahtuu väriliemessä, johon lisätään eukalyptuksen lehtiä ja usein myös sipulinkuoria sekä ehdottomasti etikkaa ja ruosteisia esineitä. Liemi näyttää likaiselta jopa mustalta, josta tuleekin tekniikan nimi dirty= likainen. On uskomatonta, että tästä mustasta vedestä nousee mitä ihanimpia tekstiilejä, etenkin kun on ne pesty ja silitetty.
Dirty Pot-tekniikalla pääsee, mitä upeampiin tuloksiin nopeastikin, etenkin jos pitää hieman tummemista väreistä tai siitä, että myös kankaan pohja saa sävyä. Tässä tekniikassa ei tarvitse laskea ja mitata tarkkoja määriä vaa’alla tai mitata tarkkoja happamuuksia tai lämpötiloja. Tämä on rouhea tapa tehdä kasvipainantaa ja tulokset ovat innostavia ja yllättäviä. Joka kerta kun käärön avaa, ei voi olla ihan varma mitä sieltä löytyy. Ja vain tekemällä tätäkin voi oppia ja saada siitä itselleen uuden tavan ilmaista itseään ja luoda kauniita kankaita. Kääröjen avaaminen on aivan uskomattoman kiehtova ja jännittävä vaihe, johon jää koukkuun. Tulee tunne, että pitää heti päästä kokeilemaan hieman eritavoin kääritty käärö, joko eri kasvein tai eri kankaalle.