Kuusdog

Lintukoiran pysähtyminen

Lintukoiran pysähtymisen rakentaminen aloitetaan vankan perustan luomisella. Talokin pysyy pystyssä eikä sitä horjuta myrskyt kun perusta on kunnossa. Samoin ajattelen pysähtymisestä. Kouluttaminen alkaakin halutun tunnetilan liittämisellä alustalla olemiseen. Tunnetilan kuuluu olla keskittynyt, kontaktissa, virittynyt sopivasti, kuulo tallella. Erikseen opetetaan tueksi rauhoittumisen ja luopumisen taito liitettynä alustaan. Jolloin saadaan koiralle opetettua tukitaito vireen hallintaan  korkea vireiseen tehtävään. Joillakin koirilla pohjan rakentaminen vie enemmän aikaa ja vaatii työtunteja enemmän. Tämä on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa koiran itsehillintä/impulssikontrolli. 

Kun koulutat positiivisin metodein koiralle pysähtymisen, se tulee olemaan koiralle kannattava yhteistyön palanen ohjaajan kanssa, jonka se suorittaa motivoituneesti siivittäessään linnun tai rusakon tms.

Miten koulutan positiivisesti?

Palkan laatu on merkittävässä osassa, Koiran tulee tavoitella palkkaa. Haluttu käytös vahvistuu vain jos palkka on kunnossa. Tähän on satasattava eli keitä maksaa, kieltä tms jos se on parasta koiran mielestä. Koiran käytöksen tulee olla tavoittelevaa ja ohjaajaan suuntautuvaa “mitä tehdään seuraavaksi”. Kuin välttelevää käytöstä “koira haistelee maata, eikä kiinnosta tekeminen”.

Kriteeri  Kriteerin nostaminen koiran eteneminen huomioiden, pyrkien koiran onnistumiseen ja antaen koiran oivaltaa itse. Jos tilanne vaatii alenna kriteeriä edelliselle tasolle jotta koira ei menisi ns jumiin. Jos kriteeri näyttää koiran kannalta liian helpolta etene nopeammin seuraavalle tasolle.

Käytöksen merkkaus ja ajoitus 

Tämä tarina jatkuu kun taas ehdin kirjoittaa 

Jaa ystävällesi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.