Erityisherkkä yrittäjänä

erityisherkkä yrittäjänä

Miten kääntää herkkyys vahvuudeksi bisneksessä

Tunnetko voimakkaasti, omat ja toisten tunteet? Käykö mielesi helposti ylikierroksilla? Koetko stressaantuvasi väkijoukoissa, kaipaat omaa rauhaa ja reagoit helposti toisten energioihin ja mielentiloihin? Jos vastaat näihin kyllä, saatat olla erityisherkkä. 

Erityisherkkyys on synnynnäinen piirre, jota esiintyy n. 20 % väestöstä. Muita herkempiä yksilöitä löytyy lähes kaikista eläinlajeista, herkkyys on yksi selviytymiskeino: kun on herkempi vaistoamaan vaarat, miettii tarkemmin kaikki mahdollisuudet ja tekojen seuraukset, pohtii kahdesti ennen kuin koskee myrkyllisiin kasveihin, on todennäköistä, että elää kauemmin. 

Nykypäivänä herkkyys on kuitenkin länsimaissa luokiteltu usein heikkoudeksi, ja rinnastetaan esimerkiksi ujouteen, ylitunteellisuuteen ja ylireagointiin. Se myös surullisen usein mielletään naisten piirteeksi, eikä mitenkään hyvällä tavalla. “Älä ole noin herkkä” ja “sun pitäisi kasvattaa paksumpi nahka” ovat lauseita, joita eritysherkkä usein kuulee. Ei siis ihme, että herkät ihmiset pitävät itsekin herkkyyttään helposti heikkoutena, ja yrittävät piilottaa sen, tukahduttaa ja käyttäytyä kovemmin kuin oikeasti ovat.

Mitä tämä aiheuttaa silloin, kun erityisherkkä haluaa elättää itsensä yrittäjänä? Miten herkkyys ja yrittäjyys sopivat yhteen? 

Erityisherkkä yrittäjänä

Herkkyys on valtava voimavara, kun se opitaan näkemään oikein eikä rajoittavien uskomusten kautta. Herkkyys tuo mukanaan vahvan sisäisen maailman, intuition ja luovuuden. Luovuus on yksi yrittäjyyden ehdottomista vahvuuksista. Ennakkoluuloton asenne, uudet ideat ja oman intuition kuuntelu päätöksen teossa kuuluvat jokaisen menestyvän ihmisen työkalupakkiin. Nämä ovat myös herkkyyden mukanaan tuomia lahjoja, kunhan herkkä oppii luottamaan tarpeeksi omaan sisäiseen ääneensä, ja ottaa aikaa itsetuntemuksen kehittämiseen. 

Herkkä ihminen, jolla on vahva itsetunto, ja joka kuuntelee viestejä omalta intuitioltaan, on lyömätön yhdistelmä yrittäjyydessä. Hänellä on usein voimakas syy tehdä omaa juttuaan. Halu auttaa muita ja vahva arvomaailma toimivat motivaattoreina, jotka ajavat eteenpäin haasteista huolimatta. Erityisherkkien yrityksissä asiat tehdään kunnolla, halutaan aidosti auttaa, ja asiakkaat kohdataan ihmisinä. 

Ei ole yhtään syytä, miksi herkkyys ei voisi toimia menestyksen takeena. Herkkyys on lahja niin monella eri tavalla, mutta sen kanssa pitää osata elää, itselleen toimivalla tavalla. Jos yrittää vain puskea eteenpäin, tehdä kaiken ja olla kaikessa mukana, palvella kaikkia muita, on vaara, että unohtaa itsensä ja polttaa itsensä loppuun. 

Erityisherkkä yrittäjä, huolehdithan itsestäsi?

Sinä olet yrityksesi tärkein voimavara. Jos et pidä huolta itsestäsi ensin, et jaksa kaikkea sitä, mikä yrittäjyyteen kuuluu: painetta, ideointia, uuden luomista, haastaviakin aikoja. Erityisherkkä on usein niin virittynyt muiden tunteille, että ne ajavat helposti omien ohi. Me opimme usein jo lapsuudessa huolehtimaan muista, ja se voi aikuisena johtaa siihen, että laitamme kaikki muut etusijalle, itsemme unohtaen. 

Kun tältä uskomuspohjalta alkaa johtaa yritystä, voi käydä niin, että suunnittelemme koko bisneksen muiden tarpeista käsin. Mietimme aukioloajat, hinnat, työtavat, kaiken sen mukaan, mikä sattuu sopimaan asiakkaille, naapureille, sukulaisille, kummin kaiman koiralle… Ymmärrät varmasti pointin. Mutta, me olemme yrityksemme johdossa, meillä on oma elämä elettävänä, me olemme vastuussa omasta hyvinvoinnistamme. Me saamme rakentaa yrityksen, joka mahdollistaa oman unelmaelämämme. Eikä niin, että perustamme yrityksen ja saamme sanoa hyvästit vapaa-ajalle, perheen yhteiselle ajalle, rahalle, omalle levolle ja mielenrauhallemme. 

Yrittäjyys on haastavaa, ja se voi olla välillä riskialtista, vaikeaakin. Mutta jos me alusta asti valmistaudumme hylkäämään kaiken ilon, onnen ja vaivattomuuden, ja bisnessuunnitelmamme on täynnä tyytymistä, itsensä uhraamista ja muiden tarpeita, on varmaa, että juuri se tulee myös toteutumaan. 

Uskalla luoda yritys, joka täyttää kaikki toiveesi!

Yrittäjyys voi tuoda mukanaan myös niitä hyviä asioita, joista varmaan kaikki yrittäjät haaveilevat: vapautta, menestystä, vaurautta, oman vision toteuttamista, sitä että saa tehdä juuri sitä omaa juttuaan ja auttaa muita. Pitää vain uskaltaa unelmoida, ja sitten rakentaa yrityksensä sen pohjalta, että kasvu on mahdollista ja omat arvot ja elämäntapa pääsevät toteutumaan. Alusta asti on pidettävä mielessä se päämäärä, ja tehtävä valinnat sen mukaan. Jos esimerkiksi ensin alihinnoittelet itsesi ja venyt joka ilta ja viikonloppu tekemään töitä, kun oikeasti haluaisit tehdä vähemmän töitä ja ansaita silti riittävästi, on todella vaikeaa yrittää hetken päästä muuttaa toimintatapaansa, kun asiakkaat jo olettavat sinun aina venyvän. 

Erityisherkkä yrittäjä, muista nämä asiat:

  • oma hyvinvointisi on ensimmäinen prioriteetti
  • sinulla on lupa olla oman yrityksesi johdossa, ja saat tehdä päätökset
  • kaikki eivät ymmärrä yrittäjyyttä, tai näe sinun visiotasi: ota neuvoja vain sellaisilta, jotka ovat toteuttaneet omat unelmansa
  • uskalla tehdä bisnessuunnitelmasi menestyksen, älä uhrautumisen pohjalta
  • uskalla kasvaa, oppia ja tehdä virheitä, se kaikki on sallittua ja jopa välttämätöntä yrittäjyydessä
  • sinä saat elää unelmaasi kaikilla tasoilla, yrittäjyys ei tarkoita muun elämän unohtamista

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti? Oletko sinä haaveillut yrittäjyydestä, mutta koet olevasi liian herkkä? Tai oletko jo yrittäjä, mutta pelkäät että joudut kovettamaan itsesi menestyäksesi? Toivottavasti tämä auttoi sinua avaamaan ajatuksiasi toiseen suuntaan, siihen että sinä olet tärkeä, sinun hyvinvoinnillasi on merkitystä. Sinun visiosi on arvokas, ja annettu sinulle syystä! On aika, että me herkät ihmiset uskallamme alkaa toteuttaa tehtäväämme, ja astua omaan voimaamme, ilman anteeksipyytelyä ja itsemme pienentämistä! Meillä on kyky levittää rakkautta, valoa ja hyväksyntää maailmaan, ja se kipeästi tarvitsee niitä. Me voimme toteuttaa tätä tehtäväämme, kun ensin uskallamme antaa sitä rakkautta ja valoa itsellemme. Se ei toteudu, jos pyöritämme yritystä, joka pakottaa meidät koko ajan uhraamaan itsemme ja tyytymään elämässämme minimiin: minimi-vapaa-aikaan, minimi-toimeentuloon, minimi-hyvinvointiin. Kun alamme elää ja yrittää siltä pohjalta, että oman maljan on täytyttävä ensin, jotta voimme levittää sitä kaikkea hyvää myös muille, asiat alkavat muuttua radikaalilla tavalla. 

Heräsikö halu aloittaa unelmiesi elämä ja yritys NYT? 

erityisherkkä yrittäjä

Olen avannut ilmoittautumisen Lupa Unelmille: sydäntyöstä menestyvä yritys- valmennuksen seuraavalle kierrokselle! Tämä valmennus auttaa sinua rakentamaan yrityksellesi pohjan, joka tukee kaikkien unelmiesi toteutumista. Saat työkaluja, jotka tekevät visiosi näkyväksi, selkeyttävät suunnitelman itsellesi, kirkastavat oman tarkoituksesi. Pääset myös rakentamaan työtavat ja elämäsi niin, että herkkyytesi toimii vahvuutena, ei heikennä sinua! Otamme huomioon kaikessa tekemisessäsi sen, että sinä uskallat ja sinulla on lupa asettaa rajat, priorisoida itsesi ja tehdä päätökset oman intuitiosi ohjaamana, ei muita miellyttääksesi. 

Olen valmentanut sekä ihan alussa olevia, että jo vuosia toimineita herkkiä ja henkisiä yrittäjiä, jotka ovat puhjenneet kukkaan, kun saavat rakentaa unelmiensa yrityksen herkkyyttään kunnioittaen ja rakastaen, ei piilotellen ja peitellen. Tämä on minun missioni, ja olisi kunnia päästä auttamaan myös sinua luomaan oma visiosi todeksi. Jos kiinnostuit, lähetä minulle sähköpostia tiia@highlysensitivebusiness.com, niin jutellaan siitä, miten voin auttaa sinua. 

Uskalla luottaa omaan ääneesi, ja anna itsellesi lupa elää unelmaasi jo nyt!

Valmentajasi, Tiia

Kommentit