Kenen elämää sinä elät

elijah-hiett-sWwMrlqxWiE-unsplash

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mistä elämäsi koostuu? Mihin  aikasi oikeasti kuluu? Kuinka paljon aikaa, energiaa ja resursseja annat itsellesi ja niille asioille, joita oikeasti haluat?

Kenen elämää sinä elät

Tämä kevät on ollut hyvin poikkeuksellinen. Ei kovin moni osannut vuodenvaihteessa ennustaa, mihin tilanteeseen päädyimme vain parin kuukauden päästä. 2020 tullaan muistamaan varmasti parhaiten koronavirus-pandemiasta, poikkeusoloista ja melkoisesta kaaoksesta, johon koko maailma ajautui. 

On kuitenkin paljon meitä, jotka saa kiitollisena todeta, että taidettiin selvitä säikähdyksellä. Tokikaan tämä ei ole vielä ohi, ja oma ja muiden terveys ja turvallisuus pitää edelleen pitää mielessä, mutta kesä näyttää alkavan kuitenkin vähän vähemmän rajoitetuissa oloissa. Nyt onkin aika pysähtyä, ennen kuin alamme taas paahtaa samalla tavalla kuin ennen. 

Kuinka tehdä muutos, jota on pitkään lykännyt ajatellen “sitten kun”

Me jäämme hirveän helposti kiinni tuttuun ja turvalliseen, koska niin aivomme ovat ohjelmoitu. Kaikki, mikä hoituu niinkuin ennenkin, ilman että joudumme näkemään sen eteen vaivaa, on mielekästä aivoillemme. Niihin kohdistuva informaatiotulva on niin valtava, että ne valitsevat automaattiohjauksen kaikessa, missä voivat. Uuden opettelu on uuvuttavaa, vaikka se uusi olisikin meidän parhaaksemme. Siksi emme voi vain istua ja toivoa muutosta, meidän on aktiivisesti toimittava sen eteen. 

Ja nyt, kun kaikki on joka tapauksessa muuttunut, mikään ei ole kuin ennen ja turvallisuuden tunteemme on jo järkkynyt, on juuri oikea aika aloittaa se muutos, josta olemme salaa haaveilleet, mutta arki, tuttu ja turvallinen, on laittanut meidät lykkäämään asiaa. 

Mistä lähteä liikkeelle?

Kysy itseltäsi, mitä sinä oikeasti haluat. Ota hetki aikaa ja pistä silmät kiinni, ja anna mielen vaeltaa vapaasti. Anna itsellesi lupa unelmoida. Tätä me teemme arjessa ihan liian vähän. Emme anna itsellemme aikaa olla vaan, ajatella kaikkia ihania mahdollisuuksia, mitä maailmassa onkaan. Arki vaatii niin paljon, olemme jumissa suorittamisen kierteessä. Mutta siinä on se ongelma, että jos emme osaa unelmoida, emme myöskään tule koskaan saavuttamaan unelmiamme. 

Saatamme myös ajatella liikaa muita ihmisiä. Tottakai toivomme myös läheisillemme parasta ja perheen etu on usein meidänkin etu. Mutta jos me menemme aina muut edellä, jopa omissa haaveissamme, se on todella kuluttava ja energiaa vievä tapa elää. Meillä on lupa ja oikeus haluta asioita ihan vain itsemme takia. Me saamme elää elämäämme niinkuin meille on parasta. Meidän unelmiemme ei tarvitse olla toisten tarpeiden täyttämistä. 

Oletko koskaan ajatellut, että kenen elämää sinä elät tällä hetkellä? Täyttyykö päiväsi kaikkien muiden tarpeiden tyydyttämisestä, ja itsellesi jää vain rippeet? Pystytkö tekemään sellaisia valintoja, joita itse oikeasti haluat tehdä? 

Näitä kysymyksiä kannattaa pysähtyä juuri nyt pohtimaan. Ota vaikka muistikirja esiin, varaa kunnolla aikaa ja sukella syvälle omaan sisäiseen ajatusmaailmaasi. Jos et koskaan kysy itseltäsi, mitä sinä haluat, et voi myöskään sitä saavuttaa. 

If you want something you’ve never had, you have to do something you’ve never done.

Uskalla unelmoida, ja ottaa askelia unelman toteuttamiseksi. Tuttu ja turvallinen ei ole sama asia kuin meidän parhaamme, jos emme ole nykytilanteessa onnellisia. Jos tuntuu, ettet pääse eteenpäin tässä yksin, minun tehtäväni valmentajana on auttaa muutoksen toteuttamisessa. Voit ottaa yhteyttä sähköpostilla tiia@highlysensitivebusiness.com

Valmentaja, life ja business coach 

Tiia Ojala

elämä

Kommentit