yrka6

Yrittäjyyskasvatus – kohti ajankäytön hallintaa

Yrittäjyyskasvatus antaa eväitä ajankäytön hallintaan

Koulun tavoitteena on tukea oppilaan kokonaisvaltaista kasvua ja elämän hallinnan kehittymistä. Nuoren kohdalla tulevaisuuteen suuntautuvan kehittymisen tahtotilan lähtökohtana on näkemys omasta toivotusta tulevaisuudesta ja omasta kehityksestä ihmisenä. Päämäärätietoisuus ja tavoitteellisuus ovat valttikortteja, jotka helpottavat elämässä etenemistä toivottuun suuntaan muuttuvissakin tilanteissa. Yrittäjyyskasvatuksella vahvistetaan oppilaan elämänsuunnistustaitoja.

suunnistus1b
Whippetit hyppäsivät blogiini Jamon johdolla.
suunnistus2b
Kaksikko vauhdissa

Nuori Yrittäjyys ry:n ja 4H-liiton ohjelmat tukevat ajanhallintataitojen kehittymistä

Nuori Yrittäjyys ry  (www.nuoriyrittajyys.fi ) auttaa koulutuksen järjestäjiä toteuttamaan yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen opetusta opinto-ohjelmiensa kautta. Projekteilla ja ohjelmilla on tietty kestoaika, jonka puitteissa toiminta toteutetaan. Se valmentaa nuoria kaiken muun lisäksi myös  ajankäytön hallintaan.

 4H-liiton Tapahtumatuottajavalmennus –ohjelma (https://4h-akatemia.fi/koulutus/tapahtumatuottaja/ ) opettaa nuorta järjestämään tapahtuman alusta loppuun saakka. Valmennuksen aikana opitaan mm. tiimityöskentelyä, johtamista ja projektinhallintaa.

suunnistus3b
“Jaahas, meitä kuvataan”, tuumivat veljekset
suunnistus4b
Ja taas mennään …

Aika on armoton

Aika on armoton. Sitä ei voi tallentaa aikapankkiin myöhemmin käytettäväksi. Emme voi siirtää tänään käyttämättä jääneitä tunteja huomisen käyttöön. Tavoitteisiin pääseminen on haasteellista vitkastelijoille.  Muistan jostakin lukeneeni, että turha vitkastelu vähentää ihmisen omanarvontuntoa. Se puolestaan verottaa ihmisen toiveikkuutta, tyytyväisyyttä ja jopa luovuutta.

suunnistus5b 2
“Mitäs nyt tehdään, mihin juostaan vai härnätäänkö vain toisiamme?”

”Aamulla liian uninen

Päivällä liian kiireinen

Illalla liian väsynyt

Ja yöt nukkuu ”

-Tommy Tabermann

suunnistus6b
Pientä leikkisää ärhentelyä. Kyllä illalla uni maittaa.

Suunnista viisaasti

Mieti, millainen on kokonaisnäkemyksesi omasta elämästäsi. Mitä todella haluat elämältäsi ja minkä hyväksi sitä haluat elää. Näkemystä, visiota tulevaisuudesta on kuitenkin syytä välillä tarkistaa.

Elämä on rajallinen. Se on eräänlainen projekti.  Se on matkantekoa,  luovimista ja siirtymistä satamasta toiseen. Kuvittele määräsatamiasi ja mieti, miten niihin matkataan turvallisesti, matkanteosta samalla  nauttien. On vaarallista edetä sokeasti johonkin suuntaan, sillä määränpääksi  voikin tulla ihan jotakin muuta kuin mitä sisimmässäsi olit toivonut.  Toki sieltä voit ottaa uuden suunnan, kunhan tiedät, mitä haluat. Mutta kallista aikaasi on kulunut hukkaan ja sitä et saa enää takaisin. Mutta ehkä olet kuitenkin oppinut  jotakin – uusien suuntien etsimistä ainakin.  Jokaisella asialla lienee tarkoituksensa.

suunnistus7b
Nautitaan niistä pienistä onnenpipanoista, joita eteemme välillä ladotaan.

”Evääksi työelämään tarvitaan edellisten sukupolvien luomia todellisuuskarttoja, mutta muutosturbulenssin aikoina tarvitaan niitäkin enemmän omissa arvositoumuksissa realisoituvaa henkilökohtaista kompassia, jonka mukaan voi kohtuullisen mielekkyyden ja turvallisuudentunteen säilyttäen suunnistaa niissäkin tilanteissa, joissa valmiit kartat osoittautuvat virheellisiksi tai vanhentuneiksi.”

– Lea Polso

suunnistus8b
“Mitähän kivaa tuolta suunnasta löytyisi?”
suunnistus9b
“Mennäänkö sittenkin tuohon suuntaan?”
suunnistus10b
“Ja eikun menoksi!”

Asiat tärkeysjärjestykseen – mitä tavoittelet?

Tavoitteiden asettaminen ja niiden tavoitteleminen ovat taitoja, joissa voi itseään harjaannuttaa.

Hyvin muotoiltu tavoite antaa elämään kipinää ja parhaimmillaan se vetää puoleensa magneetin tavoin. Aikaa vieviltä harha-askeleilta voidaan välttyä. Tavoitteen saavuttamiseen tarvittava työ on aina itse aloitettava ja sitä on myös ylläpidettävä.  Matka vaatii aikaa ja askeleita. Voit piirtää aikajanan ja pohtia, millaisia etappeja matkantekoon asetat ja koska voisit olla perillä kussakin pisteessä.

suunnistus11b
Jamolla on käpy suussaan ja Emppu haluaisi sen itselleen. Tärkeä juttu.
suunnistus12b
Pientä mietintää välillä.
suunnistus13b
Ja taas mennään …

Älä stressaa turhaan

Stressi johtuu harvoin siitä, mitä olet tehnyt, vaan sen ajattelemisesta, mitä on jäänyt taas tekemättä.

Joskus tarmo, luovuus ja into lopahtavat stressin, ylikuormituksen tai epäselvien päämäärien takia. Tällöin lienee viisasta antaa tekemiselle aikalisä. Tauon jälkeen voit virkeänä ryhtyä toimiin uusin voimin.

Itsensä johtaminen

Itsensä johtamisen taito on tehokkaan toiminnan perusta, jolle kasvaa myös muiden johtamisen taito.  Se rakentuu itsetuntemukselle: omien vahvuuksien ja heikkouksien, ydinkutsumuksen, arvojen, uskomusten, motiivien ja tarpeiden ymmärtämiselle. Oman ajankäytön kehittäminen on keskeinen osa oman itsensä johtamisen taitoa.  

suunnistus14b
“Seuraa taas johtajaa …”

Aikaa ei saa tuhlata

Aikaa on jokaisella ihmisellä vain 24 tuntia vuorokaudessa. Kannattaa siis jalostaa ne 24 tuntia parhaalla mahdollisella tavalla.

” Päiviä on elämässä enemmän kuin iloja.”

Joku viisas on joskus sanonut (en muista kuka):

”Hitautta nauttimiseen, nopeutta työhön.

Työt ovat tehtyinä hyviä, ilot ovat pahoja päättyneinä.”

suunnistus15b

Käytä hupeneva aikasi mahdollisimman hyvin

Jokaisella ihmisellä on oma tapansa käyttää aikaa, tehdä työtä ja harrastaa. Usein aika tahtoo kuitenkin  loppua kesken.  Ajankäyttöönsä voi  aina vaikuttaa. Kokeile seuraavia reseptejä:

 1. Varmista oma työrauhasi. Keskeytykset katkaisevat tekemisen rytmin ja viivästyttävät toteutusta.
 2. Päiväohjelman laatiminen sopii useille.  Varaa oma aika rutiininomaisille töille.
 3. Vältä papereiden siirtämistä paikasta toiseen. Lajittele turhat asiat pois ja tee kiireelliset työt heti. Toimi samoin myös sähköpostien kanssa.
 4. Pyri ratkaisemaan ongelmat, kun ne ovat vielä pieniä. Hoitamattomina niillä on taipumusta kasvaa suuriksi ja monimutkaisiksi. ”Kun asia pitkittyy, se mutkistuu.”
 5. Järjestä tauot hetkiin, jolloin et voi syystä tai toisesta työskennellä riittävän tehokkaasti tai tunnet väsymystä ja voimattomuutta. Pienikin hengähdystauko tuo uutta vireyttä.
 6. Opettele sanomaan välillä myös EI.  Kaikkeen ei tarvitse revetä. Mieti mahdollista pyyntöä tehtävän mielekkyyden kannalta:  tarpeellisuus, oma osaaminen, mielenkiinto, arvomaailma, ajankäyttö yms. 
 7. Tee eniten ajatusta vaativat työt silloin, kun koet olevasi parhaassa vedossa.
 8. Älä vaadi itseltäsi liikoja. Määrittele itsellesi ”riittävän hyvä” suoritus. Aina on olemassa joku, joka tekisi sen paremmin, mutta takaan, että huomattavasti enemmän on niitä, jotka tekisivät sen huonommin.
 9. Älä lykkää tehtäviä asioita aina vain tuonnemmaksi, parempaan ajankohtaan. Voi olla, että sitä parempaa ajankohtaa ei tule, sillä aikasi täyttäjiä tulee koko ajan lisää. Rästitehtävien vuori kasvaa.
 10. Uskalla pyytää apua, jos omat voimat tai oma osaaminen ei riitä.
 11. Pura rästitöiden sumaa mahdollisimman tehokkaasti, vaikkapa näin:
 • Tunnista rästitöiden pullonkaulat (miksi se on siirtynyt rästeihin ja mitä olisi sen suhteen tehtävissä).
 • Tee yksi asia kerrallaan, sitten seuraava asia ja sitten taas seuraava. Hetken päästä huomaat kokonaisuuden  tulleen tehdyksi  .
 • Päätä, missä järjestyksessä teet rästit töiden kiireellisyys huomioiden (mihin mennessä mikin pitää olla tehtynä). Kirjaa vaikka lista tehtävistä töistä ja laita ajankohta, mihin mennessä se pitäisi (olisi hyvä) saada valmiiksi. Kun olet tehnyt sen, ruksaa työ tehdyksi ja saat palkkioksi mielihyvää tehdystä työstä. Toki itseään voi palkita myös herkuilla yms.
 • Varaa jokaiselle päivälle hetki jonkin suman tai sen osan selvittämiseen.
 • Epämieluisa tai vaikea työ kannattaa tehdä pian pois, sillä se kalvaa mieltä ja voi passivoittaa muidenkin töiden tekemistä (vitkuttelu lisääntyy ja luovuus, työkyky sekä työhalu alentuvat).
 • Kun aloitat työn, pyri tekemään se loppuun asti saman tien, jos mahdollista. Tällöin ei tarvitse alkaa myöhemmin selvittää, mihin ja miten on siihen asti edetty ja mitä pitikään vielä tehdä. Joskus on kuitenkin sellaisiakin tehtäviä, että yön yli nukkuminen avaa hankalia solmuja ja työn jatkaminen seuraavana päivänä on helpompaa. Alitajunta tekee nukkumisen aikana tehtävänsä, se ratkoo pulmia.
suunnistus16b
Nyt on kerätty vähän voimia ja kohta taas touhutaan.

Voimaannuta itseäsi, jotta jaksat taas

Voimaantuminen on jaksamisen kaveri. Voimaannuttava hetki on jokaisella ihmisellä omanlaisensa (matkustaminen, mökkiloma, lukeminen, metsäretket, elokuvat, urheilu, liikunta, musiikki, tanssi, valokuvaus, kirjoittaminen, kuvataide, eläinharrastus …).

Nukkumiseen kannattaa kuitenkin kaikkien varata riittävästi aikaa.  Myös terveellinen ruoka  ja riittävä liikunta auttavat  voimaantumaan. Ne ovat kuin pankkitalletuksia oman elämän tilille. Ilman voimaannuttavia hetkiä ihminen polttaa itsensä nopeasti loppuun.

Hoida itseäsi, varaa aikaa perheelle ja ystäville. Pyri asennoitumaan myönteisesti hankaliinkin asioihin.

suunnistus17b
“Taas jaksaa, riekutaanko vähän?”
suunnistus18b
“Täältä pesee ja linkoaa”

suunnistus19b

”Kiireessä on se paha puoli, että se vie paljon aikaa.”

–  K. Chesterton

 Kuvat Tuula Malvisalo

Whippetien kuvat eivät sinänsä liity suoranaisesti blogiini, mutta ajankäyttöön yleensäkin ne  liittyvät. Niiden hoitaminen vie aikaa ja ne rajoittavat tekemisiä, mutta samalla ne antavat voimaa ja niiden kanssa saa päivittäistä, terapeuttista liikuntaa.

Whippetit on kuvattu alkuvuodesta 2014 Pinsiön metsäpoluilla. Veljekset on haettu Hollannista marraskuussa 2013, s. 4.9.2013

 • (punanuttuinen): FI KVA-VIR EMIGRANT V.D. WATERRAM, kotoisasti EMPPU (ratajuoksun käyttövalion titteli alussa)
 • EDDY HAWK V.D. WATERRAM, kotoisasti JAMO

suunnistus20b 2

Jaa ystävällesi

Samankaltaisia ​​artikkeleita