Rakas Minä

zoltan tasi vHnVtLK8rCc unsplash

Muistatko rakastaa itseäsi?

Yllä oleva kysymys on tämän viikon tärkein pohdinnan aihe ja toivon sinun oikeasti pysähtyvän miettimään, miten paljon ja miten usein osoitat rakkautta ja hyväksyntää myös itsellesi, etkä aina vain muille. Sinä kun olet loppu viimein itse itsesi paras ystävä ja vihollinenkin, läheisin ja tärkein ihminen. Tervettä itserakkautta on muistaa tämä ja toimia sen mukaisesti, ihan joka päivä tai ainakin useana päivänä viikossa. Jos et rakasta itseäsi, miten voisit rakastaa muitakaan. Ja jos et rakasta itseäsi, miten osaisit asettaa sinun hyvinvointiasi palvelevia rajoja.

Itsensä rakastaminen ja hyväksyminen ei tarkoita, että sinun pitäisi tyytyä siihen, missä ja millainen olet nyt. Mietihän esimerkiksi, miten paljon rakastat lapsiasi/puolisoasi/vanhempiasi/läheisiäsi, vaikka he eivät ole täydellisiä. Rakastat heitä, vaikka he olisivat välillä kuinka ärsyttäviä tahansa tai eivät aina näyttäisi parhaita puoliaan. Sama koskee itseäsi: et ole täydellinen, et kiiltokuva, et kaikkitietävä, mutta voit silti – ja sinun tulisi – rakastaa itseäsi juuri sellaisena. Ihan vaan siksi, että sinä ansaitset sen rakkauden ja hyväksynnän, pyyteettömästi, sellaisenaan.

Itsensä rakastaminen ja hyväksyminen tarkoittaa sitä, että otat askeleen eteenpäin siitä huolimatta,
ettet pidä kaikesta itsessäsi – tai juuri sen takia.
Hyväksyt nykyhetken tosiasiat, mutta haluat
antaa itsellesi parasta, koska rakastat itseäsi. Myötätuntoinen suhtautuminen itseen, eli itsensä
hyväksyminen ja rakastaminen virheineen ja puutteineenkin, auttaa sinua pääsemään
eteenpäin, tarttumaan haasteisiin sekä ottamaan aikalisän silloin, kun sitä tarvitaan.

Jos et rakasta ja hyväksy itseäsi, toimit kaikin tavoin vastoin omaa parastasi. Saatat ajatella, että juuri se, ettet vielä pidä itsestäsi antaa motivaatiota tehdä muutosta, jotta voisit jonain päivänä katsoa itseäsi hyväksyvin silmin. Asia ei kuitenkaan ole näin. Miksi tekisit mitään sellaisen ihmisen eteen, joka ei ole sinulle jo nyt tärkeä? Miksi haaskaisit aikaasi ja energiaasi ihmiseen, josta et välitä lainkaan? Jos et siis osoita välittämisen merkkejä itsellesi, älä myöskään odota tekeväsi hyviä asioita oman hyvinvointisi eteen. Itsensä kehittäminen lähtee itsensä rakastamisesta ja hyväksymisestä, ei halusta saavuttaa tämä rakkauden ja hyväksynnän tila.

Elämäntapamuutoksessa itserakkauden ja itsensä hyväksymisen puuttuminen tai vähäisyys on yksi suurimmista sudenkuopista, sillä tällaisessa tilassa itsearvotus on alimmillaan ja siten itseä kohtaan tehty työ ei tunnu merkitykselliseltä. Hyväksynnän puute saa aikaan pakonomaista tarvetta muuttaa asioita, muuttaa itseään, jotta voisi hyväksyä itsensä. Tällainen pakkosuorittaminen ajaa melko nopeasti pisteeseen, jossa jaksaminen ja motivaatio lopahtaa. Tilanne kärjistyy vieläpä silloin, jos tuloksia ei tule hetkessä, vaan matkaa pitäisi taittaa pitkäjänteisesti pienin askelin. Toive siitä, että voisi jonain kauniina päivänä tuntea itsensä tärkeäksi ja rakastetuksi omissa silmissään tuntuu liian kaukaiselta ja sitoutuminen tekemiseen on siten heikkoa. Ja toisaalta, vaikka tuloksia tulisi nopeastikin, ihminen, joka ei ole opetellut rakastamaan itseään ja hyväksymään itsensä, ei tule näin tekemään silloinkaan, kun maaliviiva on ylitetty. Itserakkauden ja hyväksynnän puute kulkevat mukana, vaikka olisit ulkoisesti ja sisäisesti muuten kuinka hyvässä ja tavoitteidesi mukaisessa kunnossa tahansa. Siksi on tärkeää oppia itserakkautta ja itsensä hyväksyntää NYT. Se on syy, ei seuraus.

Terve itserakkaus auttaa sinua myös asettamaan rajoja, joiden avulla voit pitää itsestäsi huolta. Jos et rakasta itseäsi, etkä aseta omia rajojasi, saati osoita rajojasi muille, muut polkevat sinut ja tarpeesi ja jäät aina kakkoseksi, niin itsellesi kuin muihinkin verrattuna. Rajojen asettamisella pidät kiinni siitä, mikä on sinulle itsellesi tärkeää.

Itsensä rakastamista on myös se, että osaat olla armollinen itsellesi ja osaat ottaa taukoa silloin, kun sille on tarvetta. Aina ei pidä jaksaa paahtaa eteenpäin. Joskus on paljon viisaampaa ottaa aikalisä ja miettiä, mikä on vähintä, mitä voin juuri nyt tehdä hyvinvointini eteen. Vaikka se olisi vain pientä, se on silti parempi kuin ei mitään.

Tee tällä viikolla mahdollisimman paljon tietoisesti hyvää itseäsi kohtaan, huomioi itseäsi ja huolehdi itsestäsi. Tämä saattaa vaatia sen, että joudut ottamaan aikaa muiden huolehtimisesta nostaaksesi itseäsi ensisijalle, mutta usko pois, se on sen arvoista. Jos huomaat tekeväsi jotakin, jota et tekisi sellaiselle, jota oikeasti rakastat, huomaa se, pyydä itseltäsi anteeksi ja muuta toimintaasi itseäsi kunnioittavammaksi.

Tehtävät

Hyvinvointitehtävänä on tällä viikolla havainnollistava ja toimintaa sekä sen taustoja tietoisuuteen näkyväksi tekevä Tilannepäiväkirja oppimisen tueksi. Tämä tehtävä palauttaa mieleesi aiemmilta viikoilta omien ajatusten ja tunteiden eriyttämisen taidon ja sen, miten toimia tavoitteiden suunnassa, ärsyttävistä bussimatkustajista huolimatta. Tilannepäiväkirja auttaa sinua tutkimaan tilanteiden jatkumoita ja vahvistamaan arvojesi ja tavoitteidesi suuntaista toimintaa sekä hiljentämään niitä tekijöitä, jotka ohjaavat väärään suuntaan. Oppimalla itserakkautta ja itsesi hyväksyntää opit myös yhä paremmin ohjaamaan toimintaasi oikeaan suuntaan, itselle tärkeään suuntaan.

Hyvinvointitehtävissä on lisäksi ajatuksia herättävä teksti Haastavissa elämäntilanteissa toimiminen tavoitteiden mukaisesti.

Mentaalitehtävät liittyvät itsen rakastamisen vahvistamiseen sekä itsesi hyväksymisen lisäämiseen. Mentaalitehtävien avulla tarkastelet omaa toimintaasi itseäsi kohtaan, eli miten kohtelet itseäsi, sinulle tärkeintä ihmistä. Peilaat tehtävissä arvoihisi sekä unelmiisi.

Taukopaikalla pääset kertomaan itsellesi, miten paljon rakastatkaan itseäsi. Kerro minulle, miten rakas olen -harjoitus on kuin pyyntö itseltäsi itsellesi saada kuulla, miten rakas olet.

Kerro muille

  • Omakehu, eli kehu itseäsi muiden kuullen kommenttiin kirjoittamalla. Ei helppo tehtävä, varsinkaan, jos ei ole tottunut itseään kehumaan ja jos ajattelee, että itsekehu ei ole suotavaa. Harjoittele sitä nyt ja ota jokapäiväiseen käyttöön, itseä itselle kehuen.
  • Miten helppoa sinun on rakastaa itseäsi, hyväksyä itsesi ja nostaa itsesi samalle viivalle muiden kanssa?
Julkaise kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käytämme tällä sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi.

Selvä