Trauma ja vanhemmuus – Ymmärryksen avulla itsemyötätuntoon
Ylisukupolvisen taakkasiirtymän vaikutukset ja sisäisen lapsen eheytymisen merkitys vanhemmuudessa.
Oman lapsuutemme jäljet näkyvät vanhemmuudessa. Millaisia haasteita koet omassa vanhemmuudessasi? Tuntuuko lapsen tunteet joskus ylivoimaisilta? Pystytkö asettumaan tunnetasolla hänen puolelleen vai koetko sen laukaisevan sinussa esiin haastavia tunteita ja kokemuksia omasta lapsuudestasi? Millainen lapsuus sinulla on ollut? Tulitko nähdyksi, kannatelluksi ja tuetuksi omana itsenäsi vai jouduitko kehittämään erilaisia selviytymisrooleja tueksesi? Nämä lapsuuden selviytymisroolit ovat ehkä jääneet päälle ja ne vaikeuttavat yhteyden muodostumista oman lapsesi ja sinun välille.
Tämän verkkokurssin avulla voit ymmärtää oman lapsuutesi ja trauman vaikutusta vanhemmuuteen. On tärkeää ymmärtää mistä tulee, jotta voi ymmärtää nykyisiä toimintatapojaan. Vanhemmuus herättää helposti syyllisyyttä. Ruoskimme itseämme ja koemme helposti epäonnistumisen tunteita. Niin luonnollisia kuin nämä tunteet ovatkin, me voimme helpottaa oloamme oppimalle ymmärryksen kautta suurempaa myötätuntoa ja armollisuutta itseämme kohtaan. Traumalla on konkreettisia vaikutuksia omaan hermostoon. Itsesäätelytaitojen oppiminen voi olla merkittävä apu arjessa.
Vanhemmuuden haasteet voivat juontaa juurensa oman sisäisen lapsen kohtaamattomien tunteiden äärelle. Kun opimme kuuntelemaan oman sisäisen lapsemme tarpeita, tunteita ja kokemuksia, rakennamme samalla suurempaa ymmärrystä omaa lastamme kohtaan.
Oman sisäisen lapsen kipujen ymmärtäminen rakentaa siltaa yhteyteen oman lapsemme välille. Kun itseymmärrys ja myötätunto lisääntyy omia kipuilujamme kohtaan, myötätuntoinen kohtaaminen ja turvallisen tilan ylläpitämisen kyky kasvaa myös omassa vanhemmuudessa.
Tehtävien ja harjoitusten avulla opettelemme lisäämään voimavaroja arkisissa tilanteissa sekä löytämään toisenlaisia toimintamalleja vanhojen tilalle. Kurssin aikana harjoittelet kuulemaan oman sisäisen lapsesi kuulumisia ja ymmärtämään tunnetarpeitasi paremmin. On tärkeää löytää itsestään sisäistä turvaa jotta voi tarjota eheyttäviä kokemuksia rikkovien tilalle. Kurssilla opitaan ymmärtämään sisäisen turvan luomisen periaatteita ja mihin kaikkeen turvan tunne vaikuttaa.
Kurssi tarjoaa teorian lisäksi ymmärrystä ja vertaistukea myös kurssin tekijöiden jakamien henkilökohtaisten kokemusten muodossa. Haluamme kurssin avulla osoittaa, että et ole haasteidesi kanssa yksin vaan vanhemmuuden haasteet yhdistävät meitä kaikkia. Lisääntyvän ymmärryksen ja itsemyötätunnon myötä toivomme kurssin auttavan sinua löytämään selkeämmän yhteyden todellisiin voimavaroihisi ja yhteyteen itsesi kanssa. Tästä yhteydestä käsin uskomme sinun voivan muodostaa myös läheisemmän yhteyden lapseesi.
Trauman vaikutukset ovat hyvin kokonaisvaltaiset joten opimme tällä kurssilla myös ymmärtämään trauman kehollisuutta. Sitä miten se vaikuttaa hermostoon ja itsesäätelytaitoihin. Opimme ymmärtämään itsesäätelytaitojen merkitystä ja sitä kuinka voimme vaikuttaa oman hermoston tilaan arjessa. Erilaisten harjoitusten avulla luomme hermostoon vakautta jonka kautta voit paremmin auttaa myös lastasi turvaamalla ja pysymällä vakaana aikuisena häntä varten hänen tunnekuohuissaan.
Vanhemmuus voi olla hyvin parantava kokemus kun ymmärrämme paremmin itseämme. Oma lapsi voi toimia parantavana tekijänä oman sisäisen lapsen kipujemme äärellä kun ymmärrämme hänen nostamien kipukohtien olevan itseasiassa lahja, eikä kirous. Kun alamme nähdä omien reaktioidemme takaa oman lapsemme sellaisena kuin hän todella on, katkaisemme osaltamme sukupolvia kulkenutta taakkasiirtymää ja luomme hänelle turvallisen vakaan pohjan luoda oman näköistä elämää aidosta itsestä käsin. Vanhempina meidän ei ole tarkoitus olla täydellisiä, vaan inhimillisiä. Ja riittävän hyvä riittää.
Kurssilla on yhteensä viisi moduulia jotka kaikki sisältävät teoriaa, audioita, videoita, harjoituksia ja käytännön tehtäviä traumatietoisuuden ja itsemyötätunnon lisäämiseen. Kurssilla on oma suljettu facebook ryhmä jossa kurssilaiset voivat yhdessä jakaa kokemuksiaan luottamuksella. Kurssi aukeaa kokonaisuudessaan 30.11 ja on sinun käytettävissäsi vuoden ajan.
KURSSIN TEKIJÄT
Heli Mäkelä on 48-vuotias kahden teini-ikäisen lapsen äiti. Heli on koulutukseltaan sosionomi, toimintaterapeutti, lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja, hengitysterapeutti, skeematerapeutti ja nyt hän opiskelee terapeuttisen taidetyöskentelyn menetelmiä. Helillä on laaja ymmärrys tunnetaitoihin ja tunteiden kehollisuuteen liittyen. Helillä on kokemusta tunnetasolla yksin jäämisestä lapsena ja koulukiusatuksi joutumisesta yläkoulussa ja nämä asiat ovat vaikuttaneet paljon tunnekehoyhteyteen ja hermostoon ja tuoneet haasteita esim. stressin ja tunteiden säätelyyn. Heli on tehnyt useamman verkkovalmennuksen tunnetaitoihin, tunnekehoyhteyteen, vanhemmuuteen ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista. Heinäkuussa 2022 ilmestyi Helin ja Tiia Trogenin yhdessä kirjoittama kirja “Tunteita päästä varpaisiin. Kehotietoisuus lapsen ja aikuisen tunnetaitojen tukena”. Helistä voi lukea lisää @kasvuntaika – somekanavissa ja Kasvun Taika – nettisivulta: kasvuntaika.fi
Terhi Rautiainen on 35-vuotias sosiaalityöntekijä ja alle kouluikäisen lapsen totaaliyksinhuoltaja. Hän työskentelee vakavasti traumatisoituneiden ihmisten kanssa psykiatrian erikoissairaanhoidon poliklinikalla. Hänellä on sekä oman historian että työn kautta vahva teoreettinen ja kokemuksellinen ymmärrys traumatisoitumisesta ja sen vaikutuksista arkeen. Voit lukea lisää Terhistä instagramista @mielendialogi sekä työhön liittyvältä tililtä @traumasosiaalityö
Maiju Palin on 39-vuotias äiti, kirjailija, oman traumatoipumismatkansa kokemusasiantuntija ja yrittäjä. Hän on kirjoittanut omasta toipumismatkastaan kirjan Trauman parantama. Kirja julkaistaan 2.12.2022. Hän on vuosien ajan käsitellyt traumaan ja mielenhyvinvointiin liittyviä aiheita omassa blogissaan kultainensulka.fi . Aiemmin hän on tehnyt mm. verkkokurssin Vahvista sisäistä turvallisuuden tunnetta. Maijun löydät instagramista @kultainensulka