flamingot ala

Taiteesta fiiliksiä

Lintujen kevät- ja syysmuutot ovat aina mielenkiintoisia ja tietysti tilanteesta riippuen sekä riemua että haikeutta tuottavia. Halusin maalata lentäviä lintuja.

Ensin mieleeni tulivat lentävät joutsenet ja kurkiaurat. Niistä on kuitenkin maalattu paljon tauluja eikä niiden maalaaminen tuntunutkaan enää niin mielekkäältä. Toki joskus voin niitä vielä maalailla.

Mutta koska olen aina pitänyt flamingoista, päätinkin maalata flamingopariskunnan. Koska flamingoja ei näe Suomen taivaalla, pohdiskelin, että niiden lennon näkeminen livenä edellyttäisi matkustamista hieman eksoottisemmalle kamaralle. Mutta voisihan niiden kuvia tutkailla ja miettiä, minkälaista olisi niiden meno lennossa.

Eihän maalauksen tarvitse olla sellainen kuin valokuva olisi. Maalarilla on suurempi vapaus tuottaa kuvia mielensä sopukoista. Välillä tuotos voi olla valokuvan omaista ja välillä täysin abstraktia. Lisäksi taulu voi olla kaikkea siltä väliltä. Taulun voi maalata omaksi ilokseen ja usein myös muiden iloksi. Taulu voi olla tuulesta temmattu tai tilaustyö. Taiteilija ammentaa kuitenkin aina jotakin itsestään ja näkemyksestään maalaamaansa tauluun.

Maalaustaiteessa käytetään lausahdusta: ”Jokainen maalaus on valmis jokaisessa tekovaiheessa”. Itselläni on taipumus fiilata ja korjata taulua miltei loputtomiin. Osittain se johtuu siitäkin, että maalatessani taulu alkaa viedä mukanaan eri suuntaan kuin aluksi ajattelin. Alkutilanne oli jotakin, mitä halusin alkaa maalata, mutta yhtäkkiä työ tempaakin mukaansa ja johdattaa eri suuntaan. Värit ja viivat alkavat saada erilaisia muotoja kuin alkutilanteessa kuvittelin. Taiteilija on taas matkalla kohti uusia sfäärejä!

Flamingotaulut alkoivat siis muuttolinnuista ja yhtäkkiä minulla olikin menofiilis kohti eksoottisia rantoja. Ilmeisesti flamingoni osuivat aikoinaan myös juryttäjän iloisiin matkatunnelmiin, koska ne hyväksyttiin vuonna 2014 jurytettyyn Pirkkalan Taideyhdistyksen vuosinäyttelyyn (Galleria 2), jossa
Juryttäjänä oli Janne Laine.

flamingot
Taulujen nimet ovat Menofiilis 1 ja Menofiilis 2

”Taivaan lintujen katsomisesta silmäni iloitsevat ja kedon kukkasista on laulu sydämelleni.” – Helinä Siikala

”Pysähdy, kuuntele sydäntäsi. Se kertoo sinulle joka hetki suunnan.” – Helinä Siikala

”Aina silloin, kun tavoitat itsesi tunnelmasta, että kaikki on hyvin ja olet aika tyytyväinen, saavutat yhden onnen näkökulman.” – Pirkko Lahti

Samankaltaisia ​​artikkeleita