1024 ballBirds kukko blogisivu

Hiekkaa maaliin, osa 1

Taidekoulusta potkua kokeiluihin

Taidekoulun viimeisellä luokalla tutustuimme abstraktiseen taiteeseen ja materiaalien yhdistämismahdollisuuksiin. Kokeilin hiekan tapaista ainetta, jonka nimeä en enää muista. Mutta lopputulos oli hiekan kaltainen. Myöhemmin olen kokeillut usean sorttisia hiekkoja ja muita materiaaleja.  Omasta mielestäni lopputulokset ovat olleet ihan kelvollisia. Niillä saa erilaisia mielenkiintoisia pintoja aineen rakeisuudesta ja määrästä riippuen. Ainakin itse olen niihin mieltynyt.

Maalasin vuonna 2010 taulun nimeltä ”Viimeinen kattaus”. Siihen liittyy monenlaisia mielikuvia.

720 viimeinen kattaus 2010 36x44 1
 Viimeinen kattaus
 Akryyli ja hiekka, koko 36cm x 44cm, kehystetty.
Taulu on ollut mukana useissa näyttelyissäni.

Elämässä on aina ensimmäisiä kertoja ja viimeisiä kertoja. Ensimmäisen kerran tietää, mutta ei useinkaan sitä, mikä on se viimeinen kerta. Muisti on kuitenkin rajallinen ja myöhemmin ei aina välttämättä muista sitä ensimmäistä kertaa eikä ehkä viimeistäkään.

Viimeinen kattaus -taulu kuvaa sitä, että jokin asia on tietoisesti tullut tehdyksi viimeisen kerran – ainakin tänä päivänä.  Siitä iloitaan.  Se on myönteinen tieto siitä, että “tämä päivä on pulkassa, nyt se on tehty, parhaani olen yrittänyt ja hienosti meni…” Taulun voi ajatella kuvastavan myös yhden elämänvaiheen päättymistä ja uusiin seikkailuihin sukeltamisen innokkuutta.

Viimeiseen kertaan voi liittyä myös haikeutta ja muiden ihmisten kaipuuta. Itse voi kaivata ja itseä voidaan kaivata. Taulun taustalla on henkilöhahmo, joka empii, rohkenisiko lähestyä tätä tarjoilijatarta vai poistua vähin äänin takavasemmalle. Ehkäpä tämä ei hänen osaltaan ollutkaan se kaikkein viimeisin kattaus. Ehkäpä huominen tuo rohkeutta ja  uusia tuulia.

Pirkanmaan Muistiyhdistys ry lahjoitti tämän taulun v. 2018 näyttelijä Esko Roineelle kiitoksena  siitä, kun hän oli toiminut yhdistyksen muistilähettiläänä.

Taulun ”Hurahduksia” maalasin samoihin aikoihin kuin ”Viimeisen kattauksen”.

1024 hurahduksia 2010 33x41 1

Hurahduksia: Akryyli ja hiekka, koko  33cm x 41cm, kehystetty.

Taulu on ollut mukana useissa näyttelyissäni ja koristanut työhuoneeni seinää Uusyrityskeskus Ensimetrissä.

Tässä taulussa halusin kokeilla erilaisia maalaustekniikoita hiekkaa ja akryylia sekoittaen. Tämä on ollut itselleni mieluisa taulu, josta raatsin luopua vasta viime vuonna. Lahjoitin sen henkilölle, joka on hyvin aktiivinen yhdistystoimija. Hän jaksaa olla optimistinen ja valaa yrittäjyyshenkeä muihin – koronapandemian asettamista haasteista huolimatta. Annoin hänelle taulun kiitoksena yhteistyöstä, joka sellaisenaan tuli päätökseen.

Hiekkaa ja akryylia myös omaan kotiini

Omalla kotiseinälläni ovat toistaiseksi mm. seuraavat taulut:

720 maya kulttuurin imussa 2015 54x74 1
Maya-kulttuurin imussa
Akryyli ja hiekka, koko 54cm x 74cm, kehystetty
Taulu on maalattu v. 2015
Se on ollut Pirkkalan Taideyhdistyksen jurytetyssä kesänäyttelyssä v. 2015
Juryttäjänä oli Johanna Pihlajamaa
Taulu on kiertänyt myöhemmin useissa näyttelyissäni.

Tämä taulu ei sen kummemmin ole Maya-kulttuuriin liittyvä, siihen ominainen kuva. Tämä kuva piirtyi jostakin sieluni sopukoista. En ole ihan varma, miten taulustani tuli juuri tällainen. Sivellin liikkui kuin transsissa. Tämän taulun maalaamisprosessi oli mielestäni erilainen kuin useimmat muut. Aloittaessani en ollut lainkaan varma lopputuloksesta. Se vain yhtäkkiä oli juuri tällainen. Puolisoni “pölli” taulun miesluolaansa.

Seuraava taulu on itselleni tärkeä. Tähän olen vaivihkaa vuodattanut pätkän historiaani. Taulun nimi on ”Muutosten tuulet”.

720 muutostentuulet 2013 38x46 1
Muutosten tuulet
Akryyli ja hiekka, koko 38cm x 46cm, kehystetty
Taulu on maalattu v. 2013
Se on ollut Pirkkalan Taideyhdistyksen jurytetyssä kesänäyttelyssä v. 2013
Näyttelyn aiheena oli ”Enemmän kuin tosi”
Juryttäjänä oli Johanna Havimäki
Taulu on kiertänyt myöhemmin useissa näyttelyissäni

Tässä taulussa on runsaasti omakohtaisia kokemuksia, mutta en niitä tässä sen enempää availe. Keskeisintä ovat kuitenkin koirat. Ensimmäinen koirani oli whippet Masi (2000-2012). Masin seuraksi tulivat whippetit Allu (2005-2020) ja Bruno (2010- ). Masin kuoltua perheeseemme haettiin Hollannista Brunon velipuoli Emppu (2013-).

Näiden vinttikoirien kanssa olemme harrastaneet runsaasti whippetien ratajuoksu- ja maastojuoksukisoja. Erityisesti Allu ja Bruno ovat menestyneet kisoissa hyvin. Kaikki koiramme saivat ratajuoksun käyttövalion arvot. Allu ja Bruno ovat valioituneet myös maastojuoksun käyttövaliokoiriksi.

Tämä on taulu, josta en aio luopua koskaan.

Ananas-taulut

960 anna ananasta 2013 43x34 1
Anna ananasta
Akryyli ja hiekka, koko 43cm x 34cm, kehystetty
Taulu on maalattu v. 2013
Se on ollut myös Pirkkalan Taideyhdistyksen jurytetyssä kesänäyttelyssä v. 2013
Näyttelyn aiheena oli ”Enemmän kuin tosi”
Juryttäjänä oli Johanna Havimäki
Taulu on kiertänyt myöhemmin useissa näyttelyissäni ja on tällä hetkellä taidenäyttelyssäni (joulukuu 2021-tammikuu 2022) Pirkanmaan Muistiyhdistyksen seinällä.

Oheisena otos Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n käytävältä

1024 Muistiry1
Muistiyhdistyksen käytävältä löytyy n. 30 myynnissä olevaa tauluani; isoja ja pieniä

Kuva on Pirkanmaan Muistiyhdistyksen toimiston käytävältä. Seinällä näkyy pari muutakin akryyli-hiekka-taulua, joihin palaan seuraavassa taideblogissani.

Maalasin edellisen taulun kaveriksi ”Ananaskalan” v. 2013

960 ananaskala 2013 43x34 1
Ananaskala
Akryyli ja hiekka, koko 43cm x 34cm, kehystetty
Taulu on ollut yksi lempitauluistani. Se on kiertänyt useissa näyttelyissäni.

Lahjoitin tämän taulun henkilölle, joka on mielestäni  todella fiksu, herttainen, empaattinen ja osaava. Annoin taulun muistoksi yhteistyöstämme, jonka koin kovin mielekkääksi ja antoisaksi. Lahjoitus tapahtui hänen kesämökillään, Näsijärven rantamaisemissa ihastuttavan pienryhmän kokoontumistilaisuudessa.

Vinttikoirat lähtivät ulkomaille

Seuraavassa esittelen lyhyesti vinttikoiriin liittyvän lahjoitustaulun ”Dog valley

576 dog valley 2015 38x46 1
Dog valley
Akryyli ja hiekka, koko 38cm x 46cm, kehystetty.
Taulu on vuodelta 2015.
Maalasin ja lahjoitin taulun kansainvälisiin vinttikoirakisoihin.
Taulun voitti tsekkiläinen koira Vixi Tampereen Seudun Greyhoundklubi ry:n ratakisojen yhteyteen järjestetyssä tauluarvonnassa 15.8.2015.

Pure omenaa

Viimeinen tämän blogin akryyli-hiekkataulu (mutta ei vähäisin) on taulu nmeltä “Omenainen“.

720 omenainen 201 32x37 1
Omenainen
Akryyli ja hiekka, koko 32cm x 37cm, kehystetty.
Taulu on vuodelta 2014.
Omenainen on Facebookissa profiilikuvanani. Se on taulu, josta en toistaiseksi henno luopua.

Kappale sielua tauluihini

Omiin tekemiini tauluihin liittyy paljon ajatuksia ja tunteita. Olen hionut ja korjaillut niitä useaan otteeseen. Niihin on mennyt yllättävän paljon aikaa (ja miksei hikeäkin, mutta harvemmin kyyneleitä). Koen, että kaikissa näissä tauluissani on pieni osa sieluani mukana.

Taidenäyttelyistäni löytyy aina myytäviä tauluja. On hyvä nähdä taulut livenä. Taulun koko on asiallista tarkistaa, sillä netissä oleva kuva vaikuttaa usein isommalta kuin mitä se on luonnossa.  Hinnat ovat taulujeni vieressä.

Taidenäyttelyjäni vuonna 2022

Tällä hetkellä on taidenäyttelyni tammikuun loppuun asti Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n toimistotiloissa Hammareninkatu 7 3. krs, 33100 Tampere. Siellä on myös akryyli-hiekkatöitäni tarjolla.

Tulevia taidenäyttelyjä

  • Maalis-huhtikuu 2022: Asuinyhteisö Kontukoti, (Toukolatalo) , Ahlgrenin puistokuja 2, A-rappu, 3. krs ,  33180 Tampere
  • Elo-syyskuu 2022: Palvelukeskus Pirkankoivu, taidekäytävä, Lehtimäentie 2 C 33960, Pirkkala Taidekäytävälle pääsee rakennuksen keskivaiheilla sijaitsevan pääoven kautta: vasen siipi, ruokailusalin jälkeinen käytävä
  • Marras-joulukuu 2022 sekä tammikuu 2023: TAYS, naistentautien poliklinikka, Käyntiosoite: Elämänaukio 2 33520 Tampere, K-rakennus (Vain Pirkkalan Taideyhdistyksen taiteilijajäsenille)
  • 5.12.-30.12.2022: Kirjasto Leija/Ylöjärvi

Taulujeni kuvia löytyy mm. Facebookista:  Taiteilija Tuula Malvisalo

Instagramista löytyy koiria, luontoa ja jonkin verran myös taulujani (tuulamalvisalo)

Samankaltaisia ​​artikkeleita