yrittäjyyden jäljillä

Yrittäjyyden jäljillä

ensimetri-cd

Runsaat 20 vuotta on kulunut siitä, kun olin ensimmäisiä kertoja yrittäjyyskasvatuksen kanssa tekemisissä. Törmäsin yrittäjyyskasvatukseen Tampereen Seudun Uusyrityskeskus ry:ssä jo vuonna 1996. Olin tuolloin Markku Piispan kanssa multimediakurssilla ja sen puitteissa pohdimme lopputyöideoita. Vieraillessani Uusyrityskeskus Ensimetrissä huomasin mielenkiintoisen taulun seinällä. Tuossa taulussa oli Heikki Mäenpään laatiman Ensimetri-etanan laulun sanat. Ne puhuttelivat mielikuvitustani.

Heikki oli tuolloin mm. Aapiskukko tietoaikaan –projektin johtaja ja Ensimetrin tuolloisen toimitusjohtajan Jari Jokilammen tuttava. Opetusteknologian kehittäminen on ollut Heikille iso asia. Hän toi tietokoneet koululuokkiin jo 1980-luvulla.  Tiesin siis Heikin lahjakkuuden ja monipuolisuuden jo  varhaisemmalta ajalta. Tähän päivään tultaessa Heikki Mäenpää on ehtinyt tehdä jo vuosikymmeniä yhteistyötä Tampereen taidemuseon ja Moomin Characters -yhtiön kanssa. Hän esitti näyttämöllä ensimmäisen kerran Nuuskamuikkusta jo  tammikuussa 1989. Hän toimii ymmärtääkseni tällä hetkellä Kangasala-talon teknisenä tuottajana ja on siinä roolissa ollut ottamassa käyttöön talon esitystekniikkaa. Heikki on ehtinyt tehdä elämänsä aikana paljon kaikenlaista mielenkiintoista. Sen esittelyyn tarvittaisiin oma bloginsa.

Heikin Ensimetri-etana -laulun teksti vei minut jonnekin, josta itse asiassa ei koskaan ole ollut paluuta. Mutta siitä kerron joskus myöhemmin.

Mietin multimediakurssin tiimoilta, että tuosta etanasta voisi saada aiheen lopputyöksi – yrittäjyyskasvatuksen näkökulmaa painottaen.  Markku Piispa innostui myös aiheesta. Teknilliset taidot saimme Tampereen ammatillisesta aikuiskoulutuskeskuksesta (TAKK).  Käsikirjoitusta pohdimme yhdessä Heikki Mäenpään kanssa.

Innolink Oy tuli sponsoriksemme, mikä mahdollisti CD-rompun tuottamisen. Valitettavasti nykyisillä koneilla ja ohjelmilla ei vanhaa CD:tä saa auki, mutta se ei haittaa. Osa yritystoiminta-osion tiedoista onkin jo vanhentunutta – elimme vielä markka-aikaa. Yrittäjyyskasvatus puolestaan ei vanhene koskaan.

CD-romppumme sisältää kaiken muun lisäksi sananlaskuja ja elämän viisauksia. Sananlaskut lausuu Jari Jokilampi ja viisaudet kertoo Markku Veima (r.i.p.)  Laitan blogiini muutaman sananlaskun. Onneksi niitä vielä löytyi varastostani. Mahdollisesti myöhemmin viljelen niitä lisää.

Ensimetri-etana -laulussa on kaikkiaan 12 säkeistöä. Jaan tässä blogissani ensimmäiset 4 säkeistöä lauluosuuksina. Valitettavasti en muista laulajan nimeä. Paperit tuolta ajalta ovat haihtuneet taivaan tuuliin tai sitten ne ovat niin hyvässä tallessa, että niitä ei löydy. Kunnianosoituksena Heikki Mäenpään nerokkuudesta uskallan julkaista ainakin nämä neljä säkeistöä. (Onneksi löysin nuo sähköiset versiot .)

Ensimetri-etana kulkee Heikin laulussa verkkaisesti, mutta sisukkaasti eteenpäin leivänsyrjää etsien.

Toiseksi viimeisessä säkeistössään (jota ette vielä kuulleet laulettuna) Heikki pureutuu oivallisesti elinikäisen oppimisen taikaan: ”Vaikka vuodet tuovat painolastit joukkoon metrien, elämäänsä sisältöä voi myös saada oppien.” Mainiota lyriikkaa koko etana-laulu!

Sananlaskuja, jotka liittyvät yrittäjyyskasvatukseen. Jari Jokilampi lausuu vanhoja sananlaskuja, jotka pätevät tänäkin päivänä.

Etana on sisukas, pohtii ja tutkii ympäristöään tuntosarvet koholla. Etana oivaltaa, että muutoksessa on aina uusia mahdollisuuksia.

Sisulla se etanakin arkkuun kiipesi.

Samankaltaisia ​​artikkeleita